יום ראשון, 20 במרץ 2011

הצעה לסדר: מינהלת התחדשות עירונית לרמת השרון

אחרי כל כך הרבה ישיבות של וועדות התכנון השונות, פגישות עם תושבים וקריאה של חומר בנושא אני מכיר די לעומק את כל היתרונות והחסרונות של התוכניות והכלים התיכנוניים השונים שנתנה המדינה לעיריות ולתושבים כדי לטפל במתחמי מגורים ישנים ובבניינים שזקוקים לחיזוק כדי לעמוד בתקני רעידות האדמה החדשים. אחד הלקחים העיקריים שלי הוא שתוכניות אלה מסתכלות רק על הבניין הספציפי, ברמה הבסיסית, אבל מתייחסים פחות למשמעויות הרחבות של ביצוע פרויקטים של פינוי-בינוי או תמ"א 38. כאן אני חושב שיש מקום לעיריות להוביל ולא לפחד להיכנס לקלחת. לכן הגשתי השבוע הצעה לסדר יום לקראת ישיבת המועצה הקרובה לפיה תוקם מינהלת התחדשות והתמגנות עירונית. הנה נוסח ההצעה שלי, המדברת בעד עצמה:

הנדון : הצעה לסדר יום – הקמת מינהלת התחדשות עירונית

רקע

מזה שבועות שאנו עדים לעוצמת איתני הטבע ולשבריריות חיינו על כדור הארץ, כאשר לפתע, ללא שום התרעה מוקדמת, רועדת האדמה ומשאירה חורבן והרס גם במדינות המתפתחות ביותר, דוגמת ניו-זילנד ויפן. כמו כולם, אני עומד משתהה מול התמונות עוצרות הנשימה, של הבתים שקרסו בהמוניהם, ומול המספרים המבעיתים של ההרוגים והפצועים, וחושב מה עלול לקרות אצלנו כאן ברמת השרון.

אני יודע שגם אתה ער ומודאג ממצב מבני הציבור ובתי המגורים בעיר, אשר נבנו קודם לשנות השמונים, ופועל להתחדשות מתחמים רבים בעיר, בעיקר באזור מורשה.

בעיקר אני חושש ממצב בתי הספר בעיר, שמרביתם קיימים מזה עשרות שנים, עוד קודם להחלת התקן לעמידות מבנים בפני רעידות אדמה. חובה עלינו לוודא שבתי הספר בעיר עמידים בפני רעידות אדמה וסיכונים אחרים, דוגמת טילים ארוכי טווח, ועם תקציב פיתוח בהיקף של 195 מיליון ש"ח לשנת 2011 עומדים לרשותנו האמצעים לצאת לביצוע באופן כמעט מיידי.

מדינת ישראל נתנה את הכלים התכנוניים בדמותן של תוכניות הפינוי-בינוי ותמ"א 38, אך נראה שנדרש מאמץ מסודר יותר כדי להבטיח יישום מהיר ונכון של אלה. בנוסף, ההשלכות הדרמטיות שיש לפרויקטים אלה על סביבתם המיידית ועל העיר כולה, כאשר באחת בלב מתחם עירוני מתווספות מאות ואף אלפי יחידות דיור, מצריכות חשיבה מסודרת והשקעות עירוניות משמעותיות.

הצעת החלטה
תוקם מינהלת התחדשות עירונית, אשר תהיה כפופה לאגף ההנדסה בעיר. מינהלת זו תקל את העומס על ראשי אגף ההנדסה ותעמיד לרשותם ולרשות תושבי העיר כוח אדם איכותי, מקצועי ומיומן על מנת לקדם עד כמה שאפשר, בהתאם למדיניות התכנון העירונית, את התחדשות והתמגנות העיר.

משימתה הראשונה והמיידית של מינהלת ההתחדשות יהיה להניח בפני הועדה המקומית סקר מקיף של בתי הספר בעיר בדבר עמידותם לרעידות אדמה והצעדים וההשקעות שיש לנקוט כדי להתחיל בחיזוק של בתי הספר כבר במהלך חופשת הקיץ הקרובה.

מהנדסת העיר תניח בפני מועצת העיר בהקדם האפשרי ותוך לא יותר מחודשיים ממועד קבלת החלטה זו הצעה תקציבית למימון פעילות מינהלת ההתחדשות העירונית, שתכלול את פירוט כוח האדם והאמצעים הנדרשים למינהלת זו כדי למלא את תפקידה כראוי, לרבות בשני מישורי הפעולה הבאים:

כלפי האזרחים – מתן סיוע וייעוץ לתושבים, מהבחינה המשפטית וההנדסית, כיצד למקסם את תועלתם מהאפשרויות התכנוניות השונות העומדות לרשותם בהתאם לחוקים ולתוכניות השונות תוך התחשבות מקסימאלית בסביבה ובכך להקטין עד כמה שאפשר את ההתנגדות של שכניהם לפרויקט, אשר עלולה לעכב את ביצועו; גיבוש רשימת אנשי מקצוע אמינים וברמה מקצועית גבוהה לביצוע הפרויקטים השונים.

כלפי מועצת העיר וגופי התכנון העירוניים – בחינת ההשלכות של התוכניות השונות על הסביבה המיידית של הפרויקט ועל העיר כולה והצגתן בפני מקבלי ההחלטות וועדות התכנון העירוניות והמחוזיות לצורך שיפור אופן הדיון וקבלת ההחלטות בנוגע להן; הכנה של תוכנית רב שנתית, אשר תאפשר תכנון של העיר לאור השינויים הצפויים בה בעקבות אישור התוכניות השונות, למשל בנושאי תוספת אלפי ילדים ובני נוער למערכת החינוך, העומס על מערכת התחבורה העירונית והתמודדות עם הצורך בתוספת של מקומות חנייה ציבוריים; הכנת תוכניות בניין עיר חדשות נקודתיות בעניין תמ"א 38 שיתאימו למאפייני האזורים השונים בעיר, למשל בחינת השאלה האם נכון יותר לאפשר תוספת של שתי קומות לבניינים ברח' סוקולוב, כמו ברמת-גן וערים נוספות, או כיצד ניתן להשתמש בכלי של תמ"א 38, כאשר בבתים רבים נבנו יציאות וחדרים על הגג, אשר מקטינים עד מאוד את הכדאיות של חיזוק המבנה תחת הוראות תמ"א 38.


אשמח לשמוע מה אתם חושבים בעניין וכיצד לדעתכם העירייה יכולה לקחת חלק משמעותי יותר במימוש של תוכניות אלה.

שבוע טוב וחג שמח (בכל זאת היום זה פורים),
אבי

אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה